Održana završna konferencija projekta "Podrška Agenciji za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije"

Završna konferencija Kvalitet zdravstvene zaštite i akreditacija u zemljama jugoistočne Evrope“ zajedničkog projekta Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Evropske unije pod nazivom „Podrška Agenciji za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije“ na kojoj su predstavljeni rezultati projekta održana je 18. marta 2011. u Sava Centru u Beogradu.

Uvodna izlaganja na konferenciji održale su doc. dr Nevena Karanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Jolanda San Hose, šef I sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji. Na konferenciji su govorile dr Snežana Manić, direktor Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije (AZUS) i Anet Katrava, vođa projektnog tima, ekspert za akreditaciju u zdravstvu i predstavile zajednička dostignuća projekta i Agencije.

Skupu su prisustvovali predstavnici domova zdravlja, bolnica i drugih zdravstvenih institucija iz državnog i privatnog sektora iz Srbije.

Međunarodni gosti na konferenciji bili su eksperti iz oblasti akreditacije iz Slovenije (Biserka Simčič), Mađarske (Dr Akos Peter Majer), Republike Srpske (Dr Siniša Stević) i Italije (Dr Andrea Đardini). Direktor ASKVA-e dr Siniša Stević je predstavio program akreditacije u Republici Srpskoj kroz predavanje „Kvalitet zdravstvene zaštite i akreditacija u Republici Srpskoj“.

Glavni cilj ovoj projekta bio je da podrži inicijalne aktivnosti pri razvoju AZUS-a. Ciljevi akreditacije podrazumijevaju unapređenje kvaliteta, bezbjednost pacijenta, obezbjeđivanje djelotvornog i isplativog pružanja zdravstvenih usluga, stvaranje jednakih ili približnih uslova za pružanje zdravstvenih usluga u cijelom sistemu zdravstvene zaštite, uspostavljanje povjerenja korisnika u sistem zdravstvene zaštite i unapređenje menadžmenta u zdravstvu.

Za realizaciju projekta „Podrška Agenciji za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije“ koji je trajao 22 mjeseca, EU uložila je 1,5 miliona evra iz Pretpristupnih (IPA) fondova.

Nazad na Novosti