Učešće predstavnika ASKVA-e na XV svjetskom kongresu sterilizacije

U organizaciji Češkog i slovačkog udruženja za prevenciju intrahospitalnih infekcija (Czech and Slovak Society for Nosocomial Infections Prevention - SPNN), u Pragu je, od 15. do 18.10.2014. održan XV svjetski kongres sterilizacije. Ovo je prvi put da je Svjetski kongres sterilizacije održan na teritoriji Centralne i Istočne Evrope, te je, ujedno, označen i kao I kogres sterilizacije Centralne i Istočne Evrope.

Glavne teme kongresa bile su: procjena rizika, moderne tehnologije i procedure, sterilizacija, čišćenje i dezinfekcija, dezinfekcija prostorija u bolničkom okruženju, prevencija infekcija u stomatologiji, operacione sale, endoskopi, kontrola infekcije u bolnici, te mnoge druge. Predavači, koji su eksperti iz gore navedenih oblasti, iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Danske, NJemačke, Slovačke, Velike Britanije, Švedske, Hrvatske, Austrije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske i Češke, dali su svoja viđenja o tome kako postići kulturu izvrsnosti u sterilizaciji i kako dalje razvijati nova rješenja na ovom polju. Oralne prezentacije svih predavača su postavljene na oficijelnoj stranici Kongresa.

Kogresu je prisustvovalo oko 1000 učesnika iz više od 60 zemalja svijeta, a prezentovano je i oko 50 postera iz različitih oblasti vezanih za glavne teme kongresa. Dr Vesna Vujić-Aleksić i dr Savka Štrbac prisustvovale su kogresu uz prezentaciju postera „Improvement of Sterilization Practices through Certification in Republic of Srpska/Bosnia and Herzegovina“ („Unapređenje prakse sterilizacije kroz sertifikaciju u Republici Srpskoj/Bosni i Hercegovini“), autora V.Vujić-Aleksić, S. Štrbac, V. Pavlić.

Kongres je bio izvrsna prilika da se kroz interesantna predavanja i poster sesije čuju ne samo zanimljive i korisne informacije, već i da se upozna sa novim proizvodima, idejama, rješenjima i tehnologijama. Dodatno, kroz razmjenu iskustava sa predstavnicima zdravstvenih institucija, medicinskih univerziteta i drugih organizacija, kongres je bio prilika da se najnovije informacije iz različitih polja kontrole infekcije prenesu u matične zemlje, u interesu unapređenja sigurnosti pacijenata i unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Nazad na Novosti