Uvodna konferencija projekta „Podrška programu akreditacije timova porodične medicine, programu sertifikacije domova zdravlja i usposta

Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske (ASKVA) i Jedinica za koordinaciju projekata Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske organizovali su u ponedeljak 29. oktobra 2012. godine, u velikoj sali u zgradi Vlade Republike Srpske, uvodnu konferenciju projekta „Podrška programu akreditacije timova porodične medicine, programu sertifikacije domova zdravlja i uspostavljanju sistema za praćenje kvaliteta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“.

              

                                    

Konferenciji su prisustvovali direktori domova zdravlja, predstavnici Instituta za javno zdravstvo i Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i načelnici službi porodične medicine i koordinatori kvaliteta u domovima zdravlja.

Učesnicima su se na početku konferencije obratili dr Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, mr sc. dr med. Gordan Jelić, direktor Jedinice za koordinaciju projekata MZSZ RS i Slobodan Ćorsović, direktor konsultantske kuće „Boneh inženjering“ koji su predstavili dosadašnji rad na implementaciji različitih aktivnosti u sklopu sveobuhvatnog projekta Jačanje zdravstvenog sektora (HSEP). Zatim je korisnike projekta direktor ASKVA-e mr sc. dr med. Siniša Stević, kroz prezentaciju trokomponentnog projekta, upoznao sa ciljevima, izvođačima, vremenu trajanja, učesnicima kao i o očekivanim rezultatima. Kroz projektne aktivnosti, čija implementacija će trajati do kraja 2014. godine, akreditovaće se 200 timova porodične medicine širom Republike Srpske i sertifikovati 20 domova zdravlja. Trećom komponentom će se postaviti temelji za uvođenje kliničkog upravljanja potrebnog radi stalnog unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite kroz uvođenje kliničkih puteva na primarnom nivou zdravstvene zaštite i praćenje indikatora kvaliteta uz pomoć softverske aplikacije koja će prikupljene podatke iz domova zdravlja koristiti za izračunavanje ispunjenosti propisanih indikatora. 

Nazad na Novosti