Bolnicki sektor

Sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita u Republici Srpskoj ostvaruje se uslijedećim zdravstvenim ustanovama:Kliničkom centru Banja Luka, 9 opštih bolnica (Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Doboj, Trebinje, Nevesinje, Zvornik) od kojih su Kliničko-bolničke službe Foča i Kliničko-bolničke službe Kasindol u sastavu Kliničkog centra Istočno Sarajevo. Specijalizovana zdravstvena djelatnost se obavlja u dvije psihijatrijske bolnice (Zavod za liječenje, rehabilitaciju i socijalnu zaštitu hroničnih duševnih bolesnika „Jakeš“ Modriča i Psihijatrijska klinika Sokolac) i u dvije specijalizovane zdravstvene ustanove za rehabilitaciju (Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i balneo-klimatologiju „Mlječanica“ Kozarska Dubica i Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr M. Zotović“ Banja Luka).

Ukupan broj kreveta u bolničko-stacionarnim ustanovama u Republici Srpskoj u 2008. godini iznosi 4429 postelja, odnosno 3,08 postelja na 1000 stanovnika. Stacionarna zdravstvena zaštita obavlja se i u domovima zdravlja Mrkonjić Grad, Novi Grad, Prnjavor i Derventa (62 kreveta).

                   

Više o projektima unapređenja kvaliteta u bolničkim ustanovama u Republici Srpskoj, u kojima učestvuje i ASKVA, možete pročitati ovdje.

Podaci preuzeti iz Publikacije o zdravstvenom stanju stanovništva u 2008. godini koju je pripremio Institut za zaštitu zdravlja RS.