Bolnicki sektor

Sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita u Republici Srpskoj ostvaruje se u sljedećim zdravstvenim ustanovama: JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske Banja Luka, JZU Univerzitetska  bolnica Foča, zatim JZU Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina, JZU Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj, JZU Bolnica "Srbija" Istočno Sarajevo, JZU Bolnica "Dr Mladen Stojanović" Prijedor, JZU Bolnica Gradiška, JZU Bolnica Trebinje, JZU Bolnica Nevesinje i JZU Bolnica Zvornik. Specijalizovana zdravstvena djelatnost se obavlja u dvije psihijatrijske bolnice (JZU Specijalna bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča i JZU Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac) i u dvije specijalizovane zdravstvene ustanove za rehabilitaciju (JZU Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ Kozarska Dubica i JZU Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ Banja Luka).

Ukupan broj kreveta u bolničko-stacionarnim ustanovama u Republici Srpskoj u 2018. godini iznosi 4820 postelja, odnosno 4,20 postelja na 1000 stanovnika. Stacionarna zdravstvena zaštita obavlja se u domovima zdravlja u Prnjavoru i Derventi (27 postelja).

                    

Više o projektima unapređenja kvaliteta u bolničkim ustanovama u Republici Srpskoj, u kojima učestvuje i ASKVA, možete pročitati ovdje.

 

Podaci preuzeti iz publikacije Zdravstveno stanje stanovništva Republike Srpske u 2018. godini koju je pripremio Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske.